Jdi na obsah Jdi na menu
 


Základní vybavení

25. 1. 2018

Mimo mikroskop, o kterém jsem se již zmiňoval (odkaz), je nezbytnou součásí k tvorbě preparátů i další vybavení. Narozdíl od mikroskopu se nejedná finančně o náročné položky.

Podložní a krycí skla

Bez podložního a krycího skla nelze udělat mikroskopický preparát. Na výběr máme z mnoha možností jak podložních, tak krycích skel. Standardní velikost podložních skel je 76 x 26 mm. Někteří výrobci se mohou o nějaký milimetr lišit a na to je nutné dávat pozor zejména při výběru archivačních krabic na trvalé preparáty. Některé krabice jsou vyráběny pouze na standardní velikost skel a sklo o 0,2 mm delší již do ní nelze vložit. Co se týče variant podložních skel, máme na výběr mimo obyčejná skla i "vypepšená" - se zabroušenými hranami a rohy, s broušeným okrajem pro popisky, s jamkami...

Při výběru krycích skel si všímáme hlavně jejich velikosti a tvaru. Zpravidla se jedná o čtverec nebo obdélník určitých rozměrů. K dostání jsou i kruhová skla. Doporučuji mít k dispozici více druhů krycích skel a jejich velikost volit podle aktuální potřeby.

Pinzety, preparační jehly, kapátka, skalpel...

Jedná se o věci, které jdou v nouzi nahradit a nejsou nezbytné, ale podstatně ulehčují práci. Pinzety k odebírání vzorků a jejich preparaci, preparační jehly k preparaci (lze nahradit klasickou injekční jehlou), kapátka k nabírání kapalin, skalpel opět k odběru vzorků a úpravě trvalých preparátů. Hodí se např. i párátka, vatové tyčinky, kuchyňské ubrousky, zkumavky...

Odběrové nádobky

nezbytná součátst pro odběr preaprátů. Lze použít různé nádobky určené pro lékařské účely, případně zkumavek, obalů původně pro potraviny... Vzorek musí být umístěn ve své nádobě tak, aby v ní zůstal (tekutina nesmí vytéct). Vzorková nídobka se přizpůsobuje charakteru vzorku. Pro odběr vzorků platí dvě základní pravidla.

  1. Vždy popisovat. Vždy. Nespoléhat se na paměť, neodkádat popisování, popisovat nesmazatelně, ideálně druhem vzorku, místem odběru, datem odběru...
  2. Používat metodu torjího obalu. Prvním je odběrová nádobka. Jako druhý obal velmi dobře slouží uzaviratelné sáčky. Třetím obalem pak je sáček nebo krabice, do které je uloženo více vzorků současně.

Archivační krabice na trvalé preparáty

Pakliže máme v úmyslu vyrábět trvalé preparáty, krabice je takřka nutností. Preparáty sice lze i skladovat v nespecializovaných krabičkách, avšak na úkor přehlednosti a kvality skladování. Při koupi krabic je nutné dávat pozor, pro jaká skla jsou vyráběné, pokud je ovšem tento údaj uveden. Někteří výrobci vyrábějí krabice pouze pro sdandardní délku podložních skel (76 mm) a větší skla do takové krabice nlze uložit. Vzhledem k tomu, že i řada standardních skel je občas křivě seříznuta, považuji tento nedostatek za fatální a je ztrátou financí i trpělivosti tyto krabice kupovat.

Základní chemikálie

K tvorbě preparátů a práci s mikroskopem potřebujeme i základní chemikálie. Jaké chemikálie jsou nutné záleží na tom, jakou práci cheme provést a jaké vzorky chceme pozorovat. K čištění optiky je dobré koupit si lékarénský líh, isopropylalkohol nebo nejlépe ether (ovšem ten se špatně skladuje). Další základní chemikálií je destilovaná voda. Ve většině případů lze použít voda kohoutková, pokud není příliš tvrdá. Laboratoře nemají s dostupností chemikálií problém, domácí pozorovatelé mohou mít. Je nezbytné, aby tito pozorovatelé ctili literu zákona a kupovali pouze takové chemikálie, jež mohou legálně držet. Ve většině postupů není zapotřebí chemikálií, které jsou fyzické osobě bez příslušného osvědčení nebo vzdělání zapovězeny, případně lze tyto postupy nahradit, nicméně jisté omezení to přinést může.