Jdi na obsah Jdi na menu
 


Základní části mikroskopu a jejich vliv na používaní

20. 1. 2018

Mikroskop je elementární pomůcka, pakliže chceme pozorovat cokoliv z mikrosvěta. Na trhu existuje velké spektrum mikroskopů v různých cenových relacích, zde se pokusím vyjmenovat základní parametry.

Předem důrazně varuji před sadami prodávánými v obchodních řetězcích za pár set korun. Zejména rodiče mají tendenci tyto sady svým potomkům pořizovat jako dary, protože si jejich dítě přálo mikroskop. Vzhledem ke konstrukci a lacinému provedení však přinesou spíše zklamání a zpravidla zabijou jakoukoli další shnau něco pozorovat a objevovat. Proto, zejména pokud se jedná již o starší dítě, je lepší připlatit a koupit něco kvalitnějšího.

Konstrukce

Konstrukce mikroskopu je velmi důležitým parametrem, a to zejména materiál, ze kterého je vyroben stativ mikroskopu. Vzhledem k tomu, že se jedná o nosnou část, která nese jak optickou, tak mechanickou část, jednoznačně doporučuji kov. Mikroskopy s plastovými stativy nejsou mechanicky odolné, a ačkoliv nejsou určené k mechanickému namáhání, rychle se opotřebují.

Podsvícení

Existují dvě základní možnosti podsvícení. Odraženým světlem (zrcátkem) nebo vestavěným zdrojem. V dnešní době považuji zrcátko na školních mikroskopech za přežitek. Vestavěné osvětlení pak bývá nejčastěji halogenové nebo LED. Jednoznačně zde lze doporučit LED, neboť se nejvíce blíží svým spektrem k dennímu světlu.

Kondenzor ano / ne

Kondenzor je čočka nebo soustava čoček umístěná pod stolkem na preparáty a jejo úkol je směřovat paprsky světla rovnoměrně na preparát. Jinými slovy s kondenzorem bude preparát osvětlen rovnoměrně, čili kvalitněji nežli mikroskop bez kondenzoru.

Hrubé a jemné ostření

Ostření v mikroskopu probíhá posuvem stolku s preparátem k / od objektivu, případně objektivu k / od preparátu. Lepší mikroskopy bývají vybaveny dvoustupňovým ostřením, tedy hrubým (makroposuv), kterým preparát nahrubo zaostříme, a jemným (mikroposuv), kterým doostříme na detaily. Mikroskopy, které nabízí objektiv 40x a pouze hrubé (jednostupňové) ostření, považuji za šetření peněz na nespravném místě. Nejen, že zaostřit preparát makroposuvem při objektivu 40x je velmi složité, ale pokud "ujede" ruka (a mikroskop postrádá dorazovou pojistku, případně objektiv nemá odpruženou spodní část), tak můžete objektivem prorazit podložní sklo. V lepším případě zničíte prepatát, v horším prepatát i objektiv. Jednoznačně tedy volte mikroskop opatřený dvoustupňovým ostřením, tedy makro- i mikroposuvem.

Pružinové držáky x křížový posuv

Stolek pro preparáty může být vybaven pouze pružinovými držáky, kterými se preparát pevně přichytí ke stolku, nebo může být vybaven křížovým vodičem. V takovém případě se podložní sklo vloží do vodiče a další posuv preparátu se děje pomocí dvou šrobů na boku stolku. Křížový vodič je daleko pohodlnější při posuvu preparátů a umožňuje zjištění a zapsání souřadnic, takže při dalším pozorování již nemusíme v preparátu vyhledávat kýžené místo.

Objektivy

Profesionální a poloprofesionální mikroskopy obvykle poskytují revolverový měnič pro čtyři objektivy vybavený zpravidla objektivy 4x, 10x, 40x a 100x pro olejovou imerzi určený pro pozorování bakterií, případně jemných detailů.

Dále nám mikroskopy mohou nabídnout buď achromatické, nebo planachromatické objektivy. Planachromáty mají oproti achromátům korigovanou vadu čočky způsobenou jejím vyklenutím. Prakticky to znamená, že v případě planachromatického objektivu uvidíte ostře celé zorné pole od krajů ke středu. Achromatické objektivy tuto vlastnost nemají, takže zvláště u vyšších zvětšení (100x) můžete zaostřit pouze na určité místo zorného pole, ostatní bude lehce rozostřené.

Okulárová hlava

Okulárová hlava se nachází ve vrchní části mikroskopu a nese okuláry. Hlava může být otočná či neotočná, monokulární (pro jeden okulár - díváme se jedním okem), binokulární (pro dva okuláry - díváme se oběma očima) nebo trinokulární (dva okuláry pro oči a jeden tubus pro kameru). Pro domácí pozorování je trinokulární i binokulární hlava zbytečná, ačkoliv binokulární přináší více komfortu při pozorování. Binoklární a trinokulárí hlavy pak obsahují ještě dioptrickou korekci, což ovšem bývá samozřejmostí.

Okuláry

Okuláry nám zvětšují obraz tvořený objektivem. Nutno podotknout, že je vždy lepší volit menší zvetšení okuláru a větší objektivu nežli naopak (např. při zvětšení 1000 x je lepší volit objektiv 100x s oklulárem 10x než objektiv 40x a okulár 25x). Něktré mikroskopy nabízejí ještě Barlowovu čočku, která je schopna zdvojnásobit zvětšní mikroskopu určené soustavou objektivů a okulárem, nicméně je to vždy na úkor kvality obrazu.