Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vybavení pracovního pole

25. 7. 2018

Práce s bakteriemi vyžaduje náročné podmínky a návyky, které je nutno dodržovat, abychom dospěli k nějakým výsledkům. Týká se to především práce spojené s kultivací bakterií jako příprava živných ploten, nalévání médií, očkování bakterií, kdy je nutné udržet živné médium sterilní. Mimo tyto zásady je samozřejmě nutno brát na zřetel i patogenní vlastnosti některých bakterií, a proto je práce s mikroorganismy přípustná pouze v mikrobiologických laboratořích odborně způsobilým personálem.

1. Čistá omyvatelná a dezinfikovaná pracovní deska

Pracovní pole je situováno na čisté a omyvatelné desce, ideálně černé barvy. Pracovní pole se nachází v mikrobiologické laboratoři, případně je jím laminární box, který snižuje riziko kontaminace zvenčí, ale také zvyšuje bezpečnost práce.

2. Dezinfekce na ruce a povrchy

Bezpodmínečné vybavení pracovního pole a mikrobiologické laboratoře. Pro dezinfekri povrchu se s úspěchem používá 70% roztok ethanolu nebo 2% roztok ajatinu. Kdysi se používal roztok chloridu rtuťnatého (sublimátu), který je sice velmi účinný, ale naneštěstí velmi toxický i pro člověka. Z toho důvodu je jeho použidí dnes prakticky vyloučeno. Dezinfekce na ruce se nachází u východu z laboratoře spolu s umyvadlem a antiseptickým mýdlem. Při odchodu z laboratoře je nutné si peřlivě umýt ruce mýdlem a vodou, následně je vysušit jednorázovými ubrousky a poté použít dezinfekci.

3. Kahan

Další nedílá součást pracovního pole je kahan, respektive plamen. Plamenem se v bakteriologii sterilizují očkovací kličky a další nástroje, hrdla lahví s živnými médii, fixují preparáty. Při práci je samozřejmě nezbytné respektovat pravidla pro práci s otevřeným ohněm.

4. Ostantní vybavení dle aktuálně vykonávané činnosti

Další vybavení jako zkumavky, Petriho misky, baňky s živnými médii, podložní skla apod. jsou vázány na činnost, kterou aktuálně provádíme. Nikdy nemáme v pracovním poli více věcí, než je nutné.