Jdi na obsah Jdi na menu
 


Univerzální barvení bakterií

31. 1. 2018

Metoda jednoduchého barvení je nejjednodušší metodou k pozorování fixovaných preparátů bekterií. Narozdíl od negativního barvení nebarvíme pozadí, nýbrž buňky samotné. Metoda jednoduchého barvení obarví všechny buňky stejně, bez ohledu na jejich vlastnosti, podmínkou je, jak již bylo řečeno, fixace preparátů (živé buňky barvivo nepřijmou).

Vhodná barviva

Nejčastěji se pro tyto účely používá methylenová modř. Je dostatečně kontrastní a zároveň zachovává detaily. Jistou alternativou je malachitová zeleň (0,1%), která barví velmi jemně, avšak ne příliš kontrastně. Opakem je pak karbolfuchsin, který barví velice kontrastně, přijdeme však o detaily. Lze použít i jiných barviv (krystalová violeť), ale vzhledem k ceně nebo nevýhodám se nepoužívají.

Postup vlastního barvení

Na fixovaný vychladlý (sklo je možné udržet na hřbetu ruky) preparát naneseme vrstvu barviva tak, aby pokrývalo celou plochu preparátu a necháme působit. V případě karbolfuchsinu 3 - 5 minut, v případě methylenové modři a malachitové zeleni 5 - 10 minut. Po ukončení barvivo z preparátu slijeme (do odpadní nádoby, nikoli zpět do zásobní lahve) a preparát propláchneme jemným proudem vody. Voda nesmí stékat přímo na preparát. Po oplachu necháme preparát uschnout případně opatrně osušíme filtračním papírem.

Odbarvení

Pakliže se podařilo preparát přebarvit (nejsou viditelné detaily, preparát je silně obarvený), můžeme ho odbarvit za pomocí ethanolu. Postup musí ale být pomalý, abychom preparát neodbarvili úplně.

kulovite-bakterie.jpg
Koky - methylenová modř

Plná velikost fotografie ve fotoalbu.