Jdi na obsah Jdi na menu
 


Speciální barvení - barvení spor

1. 8. 2018

Sporou v souvislosti s bakteriemi rozumíme útvar, jenž je přizpůsoben k dlouhodobému přežití nepříznivých podmínek. Schopnost tvořit spory, tedy sporulovat, náleží pouze některým bakteriím. Mezi ně patří například rody Azotobacter, Clostridium, Bacillus, ale i jiné. Sporulace je pro bakterie mimořádně výhodná, jelikož je činí velmi odolnými.

Pro průkaz spor se používá několik metod barvení, kdy se snažíme vždy docílit zbarvení spor a pozadí dobarvíme kontrastním barvivem. Vzhledem k odolnosti spor musí být barvení mimořídně agresivní.

Barvení malachitovou zelení dle Wirtz-Conclinové

Pomůcky: roztok malachitové zeleně; eosin, kongo-červeň, neutrální červeň 5% vodné roztoky

K barvení si připravíme preparát běžným roztěrem, který zafixujeme v plameni. Nátěr převrstvíme malachitovou zelení a zahříváme nad plamenem kahanu až do výstupu par. Ne více, ne méně. Přibližně tuto teplotu roztoku udržujeme přihříváním v kahanu po celou dobu barvení. Barvíme 5 minut za stálého doplňování barviva. Po dokončení barvení slijeme přebytečné barvivo a opláchneme vodou. Konečně kontrastně dobarvíme červeným barvivem.

Spory budou zbarveny zeleně, pozadí červeně.

Möllerova metoda

Pomůcky: kyselina chromová (5%), kyselina sírová (5%), karbolfuchsin, methylenová modř

K barvení opět běžným způsobem připravíme nátěrový preparát, který v plameni fixujeme. V prvním kroku moříme preparát kyselinou chromovou po dobu desíti minut. Následně kyselinu slijeme a preparát opláchneme vodou. Převrstvíme karbolfuchsinem a zahříváme v plameni kahanu do výstupu par, poté dále po dobu dvou minut za stálého doplňování barviva. Po ukončení barvení barvivo slijeme a vypláchneme preparát vodou. Krátce (10 vteřin) odbarvujeme kyselinou sírovou, kterou neprodleně po dokončení odbarvení musíme z preparátu vypláchnout vodou. Konečně pět minut dobarujeme methylenovou modří.

Spory jsou zbarveny červeně, pozadí modře.

Vzhledem k náročnosti je v praxi běžněji využívaná metoda dle Wirtz-Conclinové.


 

Zdroje: LUDMILA, Kotoučková. Mikroskopické pozorování mikroorganismů. JANDOVÁ, Božena a Ludmila KOTOUČKOVÁ. Praktikum z mikrobiologie [online]. 1. Brno: Masarykova univerzita, 1996, s. 16-17 [cit. 2018-08-01]. ISBN 80-210-1374-5. Dostupné z: http://www.sci.muni.cz/mik/wp-content/uploads/mikrobiologiecv.pdf