Jdi na obsah Jdi na menu
 


Speciální barvení - barvení kapsulí

2. 8. 2018

Za určitých podmínek můžou některé druhy bakterií kolem sebe tvořit slizové obaly - kapsuly. Tento jev je příznačný například pro rod Azotobacter. Kapsuly jsou zejména složeny z polysacharidů a jejich účelem je ochrana buňky a udržování buňky v hydratovaném stavu.

Vlastní barvení

Pomůcky: rotok karbolfuchsinu, nigrosinu, 2% vodný roztok krystalové violeti, 2% roztok kyseliny octové

Na výběr máme ze dvou metrod. Barvení první metodou se provádí tak, že připravíme suspenzi bakterií v kapce destilované vody, kterou rozetřeme po povrch podložního skla a necháme volně uschnout. Preparát nefixujeme, nýbrž převrstvíme karbolfuchsinem a zahříváme v plameni do výstupu par po dobu 1 - 2 minut. Barvivo doplňujeme dle potřeby. Po ukončení barvení přebytečné barvivo slijeme, vypláchneme vodou a negativně dobarvíme nigrosinem. Barvení nigrosinem je poměrně specifické. Je zapotřebí nanést kapku nigrosinu na roh preparátu a rychle se rozetře (např. rotzěrovým sklíčkem) do tenké vrstvy která se musí ihned usušit (např. nad plamenem kahanu v místech, kde lze udržet ruku).

Při správném postupu uvidíme červené buňky s růžovými pouzdry na šedém pozadí.

Druhá metoda spočívá v převrstvení fixovaného preparátu 2% vodným roztokem krystalové violeti a zahříváním nad kahanem do vývinu par. Ihned poté přebytečné barvivo slijeme a omyjeme vodou. Preparát následně 10 vteřin diferencujeme 2% roztokem kyseliny octové, kterou po uplynutí doby vyplavíme vodou a preparát ihned porozujeme vodní imerzí.

Těmito metodami lze připravit preparát pozorovatelný pouze ihned po přípravě. Kapsuly se v montovacích médiích ztrácejí, nezlze tedy připravit reprezentativní trvalý preparát.


 

Zdroje: LUDMILA, Kotoučková. Mikroskopické pozorování mikroorganismů. JANDOVÁ, Božena a Ludmila KOTOUČKOVÁ. Praktikum z mikrobiologie [online]. 1. Brno: Masarykova univerzita, 1996, s. 16-17 [cit. 2018-08-01]. ISBN 80-210-1374-5. Dostupné z: http://www.sci.muni.cz/mik/wp-content/uploads/mikrobiologiecv.pdf