Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zjišťování utilizace cukrů

16. 6. 2019

Bakterie využívají cukry především jako zdroj energie. Mimo energii jsou však cukry využívány jako stavební látky (polysacharidy, peptidoglykan...) a v neposlední řadě jako součást nukleových kyseliny (ribóza a deoxyribóza). V případě, že bakterie utilizuje (fermentuje, nebo oxiduje) určitý sacharid, vznikají v rámci této metabolické dráhy kyselé produkty. Na základě této skutečnosti testujeme schopnosti bakterií utilizovat určité sacharidy.

Jednoduché testy

Jednoduché testy na utilizaci sacharidů spočívají v inokulaci tekutého nebo semisolidního agarového univerzálního média ve zkumavce, které bylo obohaceno o 0,5 - 1 % jednoho sacharidu (glukóza, laktóza, sacharóza...) a indikátor pH (bromthymolová modř, bromkresolový purpur...). Následně se inokulované médium nechá inkubovat, přičemž se pravidelně sleduje. Změna barvy indikátoru v kyslé oblasti značí utilizaci cukru, jež byl testován (v případě bromthymolové modři i bromkresolovéhu purpuru médium zežloutne).

MacConcay agar

MacConcayův agar nepatří mezi média, jež testují pouze utilizaci cukru, ale jedná se o selektivně diagnostickou půdu. MacConcay agar se připravuje ve formě mikrobiologických ploten (v petriho miskách). Jako selektivní složka zde působí soli žlučových kyselin, které potlačují růst většiny G+ bakterií. Zvýhodněny jsou bakterie přizpůsobené na život v přítomnosti žluči, tedy půda slouží ke kultivaci zejména enterobakterií. Agar ale navíc obsahuje laktózu (testovaný cukr) a indikátor neutrální červeň. V případě, že je na agaru kultivována koliformní bakterie (tedy enterobakterie fermentující laktózu), zbarvují se agar i kolonie do červené barvy. V případě bakterií, které laktózu neutilizují zůstanou agar i kolonie v původních barvách.

TSI agar (Triple Sugar Iron)

TSI agar rovněž nepatří mezi testy ke zjištění pouze utilizace cukrů, ale je řazen mezi multitesty. Z názvu vyplývá, že agar obsahuje tři cukry (glukózu, laktózu a sacharózu, a to v poměru 1:10:10) a železo, přesněji železnatou sůl. Pro indikaci utilizace cukrů je přítomna fenolová červeň. Médium je připraveno jako šikmý agar. Inokulace probíhá zároveň vpicham a zároveň na šikmou plochu.

Je-li utilizována pouze glukóza, tvoří se jen tolik kyseliny, že se zbarví do žluta pouze spodní část zkumavky (pouze vpich). Horní, šikmá část agaru barvu nezmění (červená). Pokud dochází k utilizaci i dalšího z cukrů, zbarví se do žluta i šikmá část agaru. V tomto případě však již nejsme schopni určit, zdali je utilizována sacharóza či laktóza. Pakliže bakterie tvoří plyn, projeví se to v agaru tvorbou bublin, případně až roztrhnutím sloupce agaru, a je-li tento plyn sulfan (sirovodík, H2S), dojde ke zčernání agaru (tvorba sulfidu železnatého).